یخچال چیست؟ یخچال وسیله ای است که از یک وسیله سردکننده به همراه یک عایق حرارتی و سازوکاری برای انتقال گرما از داخل این محفظه به بیرون تشکیل میشود. برای خنک نگهداشتن مواد غذایی، داروها و دیگر چیزهای فاسد شدنی از یخچال استفاده میشود. یخچالها از دیرباز تاکنون تغییرات بسیار زیادی کرده اند. بعضی از این تغییرات عبارت اند از: یخچال های طبیعی، یخچال های دست ساز زیرزمینی و بعد ها یخچال های نفتی و گازی و عموم یخچال های امروزی که با جریان های الکتریسیته کار می کنند.
.
امکانات و عملکرد یخچال های هیمالیابسیار زیاد است. از مهم ترین ویژگی های این یخچال ها می توان به صرفه جویی این یخچال در مصرف انرژی، صدای کم، گنجایش و دوام بالا، مجهز بودن به سیستم تصفیهی آب و کمپرسور عالی اشاره کرد.
تاریخچه یخچال:
در دوران ما قبل تاریخ، انسانها از حفره ها و غارهای زمین به عنوان یخچال طبیعی استفاده میکردند. هوای سرد و خنک این مکانها مواد غذایی را برای مدتی سالم نگه میداشت. با گذشت زمان، روشهای دیگری مانند ذخیرهسازی مواد غذایی در برف و یخ و استفاده از نمک برای حفظ و جلوگیری از فاسد شدن ان ها ابداع شد.
در دوران مدرن، قبل از اختراع یخچال برقی، از یخخانهها و جعبههای یخ در بیشتر مواقع استفاده میشد.
در قرن یازدهم میلادی، دانشمند ایرانی ابوعلی سینا وسیلهای به نام مبرد را اختراع کرد که گامی مهم در جهت توسعه یخچالهای امروزی به شمار میرود. مبرد در واقع پایه و اساس فرآیند تقطیر را تشکیل میداد و برای سرد کردن بخار و تبدیل آن به مایع استفاده میشد.
در قرن هفدهم یخچالهای مصنوعی اختراع شدند.از این یخچالها برای خنک کردن محفظه داخلی با استفاده از یخ و نمک استفاده میشد. در سال 1805، اولین یخچال دنیا توسط الیور اوانس آمریکایی اختراع شد. این یخچال از بخار آمونیاک برای درست کردن سرما استفاده میکرد.
در سال ۱۹۱۳ اولین یخچالهای خانگی توسط فردی به نام دبلیوولف اختراع شد. در سال ۱۹۱۴ مهندس ناتانیل بی ولز ایده ای درباره یخچالهای الکتریکی ارائه داد که بعداً به مبنای ساخت کلویناتور تبدیل شد.
یخچال فریزر مستقل در قسمت زیرین خود دارای یک کمپرسور است که توسط آلفرد ملوس در سال ۱۹۱۶ اختراع شد. ملوس این یخچال را با هدف تجارت تولید کرد اما توسط ویلیام سی دورانت خریداری شد و شرکتی جهت تولید انبوه راه اندازی کرد. این شرکت اولین یخچال اتوماتیک را در سال ۱۹۱۸اختراع و رونمایی کرد.
یخچال جنرال الکتریک مانیتور تاب اولین یخچال فریزی بود که مورد استفاده گسترده قرار گرفت و در سال ۱۹۲۷ وارد بازار شد.
در این یخچالها از موادی مضر مانند سولفورید اکسید استفاده میشد که یک ماده خورنده است و میتواند مشکلات بینایی ایجاد کند. یا ماده ای دیگر به نام متیل فوریت در آن به کار می رفت که قابل اشتعال است و تنفس آن باعث آسیب میشد.
اجزای تشکیل دهنده یخچال:
همه قطعات یخچال در حالت کلی اجزای اصلی هستند که کمک می کنند تا چرخه تبرید یخچال کامل شود.این قطعات عبارت اند از:
1:کمپرسور
2:کندانسور
3:شیر انبساط
4:اپراتور
وظیفه کمپرسور در یخچال:
کمپرسور در واقعیت یک موتور است. کمپرسور، قلب سیستم تبرید و یک پمپ رفت و برگشتی است. در واقع این قطعه وظیفه دارد که گاز مبرد را به اجزای مختلف پمپ کند و فرآیند خنک سازی را شروع کند. کمپرسور مبرد با افزایش فشار و دمای مایع خنک کننده در حالی که در چرخه تبرید طی می کند، از طریق یخچال پمپ می کند.
اولین مرحله در چرخه تبرید فشرده سازی می باشد و کمپرسور قطعه ای است که این کار را انجام می دهد. یعنی مبرد به صورت گاز کم فشار و با دمای پایین داخل کمپرسور میشود و به صورت گاز پرفشار و با دمای بالا از کمپرسور خارج می شود. به طور معقول، کمپرسور را در پایین و پشت یخچال می بینید.
وظیفه کندانسور در یخچال:
در پشت یا پایین یخچال ها کویل های کندانسور قرار دارند، این لوله ها با ادامه افزایش فشار کمپرسور، مبرد گاز را به شکل مایع تبدیل می کنند. کندانسور از لوله های مسی مارپیچ با پره های آلومینیومی ساخته شده است. کندانسور گرما را از مبرد به شکل گاز داغ گرفته و به حالت مایع تبدیل می کند. یعنی گرمای ترکیبی مبرد گاز از اواپراتور و گرمای مبرد گاز فشرده از کمپرسور را به مبرد مایع تبدیل می کند و پس از متراکم شدن، مبرد مایع با فشار بالا و دمای پایین به شیر انبساط هدایت می شود. کندانسور یا کویل کندانسور یکی از دو نوع مبدل حرارتی است که در یک حلقه تبرید استفاده می شود.
وظیفه شیر انبساط در یخچال:
شیر انبساط یا لوله مویی مسی که در دستگاه های تبرید استفاده می شود، طول آنها بین 250 تا 370 سانتی متر و قطر بیرونی آن 2.5 میلی متر است.
شیر انبساط در طرح های مختلف وجود دارد. شیرهای انبساط ترموستاتیک یا شیرهای انبساط حرارتی و شیرهای انبساط الکترونیکی دو نوع رایج هستند. وظیفه شیر انبساط سیستم یکسان است، افت فشار پس از خروج مبرد از کندانسور، یعنی مبرد مایع با فشار بالا را لوله مویی به مبرد مایع کم فشار با دمای پایین تبدیل می کند. این افت فشار باعث می شود که اوپراتور بتواند عملکرد مورد نظر خود را انجام دهد.
یعنی شیر انبساط باعث کاهش سریع فشار در مبرد شده و آن را به حالت گاز تبدیل می کند. شیر انبساط که بین کویل های کندانسور و اوپراتور قرار دارد و وظیفه آن کنترل آزاد شدن فشار به هنگام تغییر حالت از مایع به گاز است
وظیفه اوپراتور در یخچال:
کویل های اوپراتور جایی هستند که خنک کنندگی واقعی یخچال در آنجا اتفاق می افتد. دومین مبدل حرارتی در یک مدار تبرید استاندارد اوپراتور است و مانند کندانسور به علت عملکرد آن نامگذاری شده است، یعنی تبخیر کننده می باشد. اوپراتور برای جذب گرما، یعنی پایان کار چرخه تبرید عمل می کند. پس اپراتور گرمای داخل یخچال را جذب کرده و به کندانسور منتقل می کند. مبرد مایع کم فشار پس از جذب گرما به گاز تبدیل شده و آماده است تا از طریق آکومولاتور به سمت کمپرسور حرکت کند.
پریدن فیوز:
این مشکل باید سریعا عیب یابی و حل شود شود تا از خراب شدن یخچال جلوگیری شود.
دلایل اتفاق این مشکل عبارت اند از:
خراب شدن کمپرسور
اتصال کوتاه قطعات ترموستات الکترونیکی
مشکل در سیم های فیوز
خرابی ترموستات
قرار گیری یخچال در محیط سرد
مشکل در سیم ارت
فیوز فرسوده است
در اوایل وجود این مشکل، باید به سراغ قطعه کمپرسور و قطعات الکترونیکی رفت. سیم های کمپرسور را جدا و تست نمایید.اگر فیوز نپرید، اتصال کوتاه در قسمت موتور است.
برق داشتن بدنه:
یکی از دلایلی که باعث برق داشتن بدنه یخچال می باشد، مربوط به مدار یخ زدایی است. یعنی عایق کشی داخل یخچال دیگر کارایی و عملکرد درست را ندارد.
یکی دیگر از دلایل این مشکل می تواند اتصال بدنه ترموستات باشد که باید وضعیت ترموستات ارزیابی شود و شاید یخچال فرسوده و نشتی اب داشته باشد.
یخ زدن داخل یخچال:
تنظیم نبودن دمای دستگاه را می تواند اصلی ترین مشکل این قضیه نام برد.
دمای نرمال یخچال باید بین ۳ تا ۶ درجه سانتی گراد باشد.
گاهی جمع شدن جرم روی کویل های کندانسور و کثیف بودن روی آن، باعث می شود تا یخچال با شدت بیشتری کار کرده و انرژی زیادی را برای رسیدن به دمای مورد انتظار صرف کند.
از دلایل دیگر بروز این مشکل هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دمپر هوا خراب است.
ترموستات خراب است. (ترموستات وظیفه کنترل دما را به عهده دارد).
کثیف بودن سیم پیچ.
لاستیک دور درب خراب است.
یخچال خاموش نمی شود:
1_مشکل در برد اصلی
نرسیدن جریان برق به دستگاه
بررسی جعبه فیوز ها
وجود مشکل در ترموستات
2_مشکل در کمپرسور
یخچال صنعتی:
لامپ داخل یخچال روشن است اما یخچال کار نمی کند:
خراب بودن رله و ورلود
خراب بودن خازن های یخچال
خراب بودن فن
تا به اینجا در ابن مقاله راجع به یخچال و برخی از ایرادات فنی یخچال صحبت کردیم
امیدوارم که براتون مفید واقع شده باشه
برای اطلاعات بیشتر و خواندن مقالات بیشتر میتوانید روی کلمه وبلاگ کلیک کنید.